Alles over haren

Haar is een uitgroeisel van de opperhuid. Het is opgebouwd uit het eiwit keratine. Mannen hebben over het algemeen meer haar dan vrouwen: Mannen hebben tussen de 150.00 en 180.000 haren, terwijl vrouwen tussen de 130.000 en 150.000 haren hebben. De breedte van een mensenhaar is ongeveer 1/20 millimeter.

Functies
Het hoofdhaar van mensen heeft voornamelijk een esthetische functie. Het lichaamshaar echter heeft geen duidelijke functie: een mens heeft te weinig haren om zichzelf warm te houden of af te koelen. 'Kippenvel' is een restant van de ooit isolerende werking van lichaamshaar.

Structuur
De structuur van mensenhaar verschilt. Zo zijn er structuurverschillen tussen kroeshaar van negers, het sluike haar van Aziaten, en het haar van blanke Europeanen. Het haar van blanke Europeanen is fijner van structuur dan het Aziatische haar. Het haar dat nog het meest op de structuur van Europees haar lijkt is het haar van IndiŽrs.

Haarkleur
Haar kleurt omdat het vaak gepigmenteerd is. De vorming van pigment komt voort uit de omzetting van het aminozuur tyrosine in melanine. Er bestaan twee types melanine: eumelanine (zwart pigment) en pheomelanine (rood/geel pigment). Welke kleur het haar uiteindelijk krijgt, hangt af van welk soort melanine aanwezig is in de haarschors (cortex) en in welke concentratie. Bruin haar is doorgaans een mengsel van het zwarte met het rode pigment.